skip to Main Content

ProViande is onderdeel van de Van Rooi Group

Decoratieve streep

De Van Rooi Group is een familiebedrijf met een lange traditie. Gestart met de handel in varkens,
hebben wij ons in de afgelopen ruim 65 jaar ontwikkeld tot een specialist binnen de vleesbranche.

Duik mee in de geschiedenis van vader Martien en zonen Marc en Addy van Rooi.

Levering aan meer dan 40 landen wereldwijd

Angola, Australia, Austria, Azerbaijan, Belgium, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, China, Croatia, Cyprus, Czech Republics, Estonia, France, Georgia, Germany, Greece, Guinea, Hong Kong, Hungary, Ireland, Japan, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Macedonia, Malaysia, Malta, Montenegro, Netherlands, Philippines, Poland, Romania, Serbia, Singapore, Slovakia, Slovenia, South Korea, Spain, Taiwan, Thailand, Ukraine.

Landkaart wereld export
 • Foto historie Veehandel

  1953 – Veehandel

  Het succesverhaal van Van Rooi Meat begint in 1953, als de dan 17-jarige Martien van Rooi start met de handel in varkens. Op de markt in het Brabantse Lieshout zoekt hij naar de meest geschikte kopers voor zijn biggen. Na enige tijd laat hij bovendien biggen en varkens aan- en afvoeren via zijn melkveebedrijf. Zo ontstaat een serieuze handel in varkensvlees.

 • Foto history documenten tekenen

  1977 – Efficiencyslag

  In 1977 laat Martien naast zijn melkveebedrijf een exportverzamelplaats en wegerij bouwen, waar hij de varkens één op één kan wegen en nauwgezet kan sorteren. Hiermee realiseert hij een flinke efficiencyslag.

 • Runder karkassen

  1992 – In eigen land slachten

  Marc en Addy, de zonen van Martien, hebben inmiddels een zodanige leeftijd bereikt dat zij volwaardig kunnen meedraaien in het bedrijf. Marc focust zich op de export naar het buitenland en o.a. Duitsland, België, Frankrijk en Italië maken kennis met de varkens van Van Rooi Meat. Wanneer de regelgeving rond de export van levende varkens verandert, kiezen vader en zonen ervoor om de dieren in Nederland te slachten en het vlees daarna te vermarkten. Addy richt zich op de slachtvarkens en de export van biggen, varkens en zeugen vanaf de exportverzamelplaats in Lieshout.

 • Foto historie trucks

  1995 – Verder groeien

  In 1995 neemt Van Rooi Meat een slachthuis in Hapert over. Daarmee krijgt het bedrijf de mogelijkheid om het vlees beter te verwaarden. De overname blijkt een goede beslissing; de slachterij groeit snel. Zo snel zelfs, dat het pand na enkele verbouwingen geen groeimogelijkheden meer heeft. In 2000 koopt Van Rooi Meat een modern bedrijfspand in Someren. Besloten wordt om het slachten in Hapert te concentreren en de verwerking naar Someren te verplaatsen. Om de slachtcapaciteit in Hapert te kunnen opvoeren, besluit Van Rooi Meat de snijzaal in Hapert te verbouwen.

 • Spek op een houten plank

  2001 – Specialisatie

  In 2001 start Van Rooi met de huur van bedrijf Gordon in Uden, dat gespecialiseerd is in de verwerking van varkensmiddels. Dit schept de mogelijkheid om ook bacon te produceren. In 2002 wordt de huur opgezegd en verhuist de baconafdeling naar het bedrijfspand in Someren.

 • Foto historie, eerste paal nieuwe slachthal

  2006 – Nieuwe slachthal

  In Hapert loopt het aantal slachtingen inmiddels enorm op. Verdere mogelijkheden voor uitbreiding zijn er echter niet. Na diverse gesprekken met onder meer de gemeentes van Hapert
  en Helmond besluit Van Rooi Meat een nieuwe, moderne slachthal te bouwen in Helmond. In 2006 slaat Martien van Rooi hiervoor de eerste paal, ruim vijftig jaar later nadat hij zijn eerste big naar de markt in Lieshout bracht. In 2007 gaat de nieuwe, moderne slachterij van start. Vandaag de dag slacht Van Rooi in twee ploegen. Daarmee wordt de capaciteit van de slachthal optimaal benut.


  OVERNAMES
  Dankzij diverse overnames neemt Van Rooi Meat een belangrijke positie in op de retailmarkt. In 2008 neemt zij bijvoorbeeld Van Pelt Vlees in Middelburg over en wordt de vleesverwerking uitgebreid met het uitbenen en verwerken van rundvlees. In 2010 wordt ProViande Gieten overgenomen, in 2011 gevolgd door Deen Hobu. In 2012 worden bovendien een fabriek en distributiecentrum overgenomen in Montenegro en Servië.

 • Karkassen en medewerker

  2014 – Rund- & kalfsvlees

  In 2014 wordt het (voor)verpakken van rundvleesproducten geclusterd in Helmond. De rundvlees uitbeen- en verwerkingsafdelingen verhuizen van Middelburg naar Someren, waar een jaar later de vleesproductie wordt uitgebreid met de verwerking van rosé kalfsvlees.

 • Machine voor koken en roken van vlees

  2017 – Koken en roken van vlees

  Op de productielocatie in Helmond is in 2017 Fine Food gestart met koken en roken van vlees. In speciale rookkasten en volgens een specifieke receptuur, waarna de vleesproducten vacuüm verpakt naar diverse exportlanden worden vervoerd.

Back To Top